ZATVARANJE PROJEKTA 2020 - DUBROVNIK

U nedjelju, 18. listopada, svetom Misom koja se održala u crkvi sv. Mihajla u Lapadu završen je ovogodišnji projekt „72 sata bez kompromisa“. U župnoj crkvi misu je predvodio dubrovački biskup, mons. Mate Uzinić uz koncelebraciju don Hrvoja Katušića, generalnog vikara Dubrovačke biskupije i don Roberta Ćibarića, župnika župe sv. Mihajla, Lapad.

U ovogodišnjem projektu sudjelovalo je preko dvjesto volontera, a dubrovački biskup osvrnuo se na njihovo darivanje slobodnog vremena i činjenje dobra pričajući o tome kako je izbor biti kršćanin, ali ne samo izbor, već i poslanje u činjenju dobra. Uključivši se u akciju „72 sata bez kompromisa“ volonteri su izrekli svoje „Evo me!“, ali 72 sata bez kompromisa samo je slika onoga što svatko beskompromisno i na svoj način i svakog dana u tisući nekad malih, a nekad velikih stvari treba reći kada je pozvan ne slijediti ono što se njemu sviđa i ono što će njemu činiti dobro, nego ono što je dobro za druge, što je dobro u sebi i ne slijediti svoju volju, već Božju volju. Bogu je potrebno reći „Evo me!“ i o osobnim odgovorima ovisi ne samo osobno dobro, već i dobro obitelji u kojima se nalaze, dobro Crkve, dobro društva u kojem žive. O njima i njihovom beskompromisnom odgovoru ovisi hoće li svijet u kojem žive biti gori, ostati ovakav ili biti bolji, iako ne može ostati ovakav jer, smatraju duhovni Oci, svijet mora ili napredovati ili nazadovati, riječi su dubrovačkog biskupa. Biskup je pozvao sve vjernike da nastave „72 sata bez kompromisa“ i da ta 72 sata pretvore u život bez kompromisa učinivši to dajući svoj doprinos svijetu u kojem se nalaze, zaključio je biskup. 

Nakon euharistijskog slavlja pročelnica Vijeća za mlade, Ana Marčinko, uz par prigodnih riječi i zahvala udijelila je zahvalnice za sudjelovanje na projektu, Župi sv. Mihajla,  dubrovačkom biskupu i generalnom vikaru za nesebično darivanje i doprinos samoj organizaciji i realizaciji projekta. Također, svi volonteri koji su sudjelovali u samom projektu dobili su svoje zahvalnice.

Nakon misnog slavlja volonteri su ostali u prostorijama Kluba mladih Župe sv. Mihajla na roštilju i druženju.

Projekt je donio nešto novo u naše živote. Ušli smo u nešto nepoznato, nešto pomalo i neočekivano, a izašli prepuni dojmova, prepuni osjećaja radosti i sreće, bogatiji novim poznanstvima i prijateljstvima. Teško je riječima opisati što se doživi u ovih par sati, u ovih par dana jer to se jednostavno treba doživjeti. Biti bližnjemu bližnji poziv je samo ne ovih 72 sata, nego i ostatak godine, riječi su jednog od volontera projekta.

Posljednja ovogodišnja akcija u sklopu projekta „72 sata bez kompromisa“ održala se u domu za starije i nemoćne osobe „Domus Christi“ gdje su volonteri zajedno s prigodnim poklonima koje su pripremili u sklopu projekta posjetili korisnike i zajedno s njima zapjevali par pjesama. Iako volonteri, ove godine, se nisu mogli družiti sa samim korisnicima ili pak zaplesati uz koju pjesmu ipak su našli način da i oni najstariji znaju da nisu zaboravljeni i da ih imaju u mislima.

Projekt „72 sata bez kompromisa“ u organizaciji je Studentskog katoličkog centra Dubrovnik (SKAC_DU) uz suradnju Vijeća za mlade i Caritasa Dubrovačke biskupije.

Share This