Srce se napuni kada za drugog se isprazni

72 sata bez kompromisa projekt je koji povezuje mlade da zajedno čine dobro za zajednicu u kojoj se nalaze. Iako projekt traje samo tri dana (72 sata), to ne sprječava da se u sklopu njega razviju velika prijateljstva, talenti i zanimacija ili da se rodi ljubav. Martina je djevojka s Raba, Krešo dečko iz Sinja, a u Zagreb su došli na studij. Njihova pričala započela je upravo na projektu.

Martina: Za 72 sata bez kompromisa čula kada sam došla studirati u Zagreb. Budući da sam prve dvije godine faksa živjela u katoličkom domu, informacije su vrlo brzo došle do mene. Ipak, prve sam se godine prijavila sama te nakon volontiranja shvatila značenje „bez kompromisa“. Naime, dobila sam akciju izrade nekih narukvica, što za mene u tom trenutku nije bilo dovoljno izazovno jer sam se nadala nekom gletanju, košenju i sličnim akcijama. Bez obzira na prvotno nezadovoljstvo, shvatila sam značenje, upoznala neke nove ljude, i tako sam se prijavila i druge godine na sudjelovanje i ovaj put s prijateljicom iz doma, i eto, dobila gletanje i farbanja. U rujnu prošle godine me zvao netko iz SKAC-a ako bih bila voditelj akcije. S obzirom na to da sam to ljeto bila na Modravama i još više se oduševila radom SKAC-a, bez razmišljala sam pristala. Dobila sam uistinu lijepu akciju i prekrasne volontere.

Krešo: Za 72 sata sam saznao slučajno na Facebooku 2017. godine, činilo mi se zanimljivo pa sam se prijavio. Tada nisam bio siguran kako ću se snaći među „ozbiljnijim vjernicima“, međutim bilo je odlično i toliko mi se svidjelo da sam se odlučio uključiti u rad SKAC-a i ostatak godine, tako što sam išao na 3D (topla preporuka svima koji ovo čitaju) i pomagao u organiziranju 72 sata 2018. i 2019. godine. Iz svog sudjelovanja na projektima naučio sam primjenjivati i živjeti pravila sv. Ignacija: „Semper magis“.

Upoznali smo se na završnoj zabavi 72 sata preko naše zajedničke prijateljice Josipe, koju ovim putem pozdravljamo. Odmah na prvoj kavi smo shvatili da imamo puno toga zajedničkoga, uključujući i to da oboje molimo tridesetodnevnu pobožnost sv. Josip. I tako, nakon kombinacije izlazaka i klanjanja, sv. misa i šetnji, odlučili smo prohodati. Preporučujemo ovaj projekt svima koji žele pomoći drugima, produbiti vjeru, iskusiti volontiranje i upoznati puno novih i zanimljivih ljudi jer smo oboje stekli brojne prijatelje za cijeli život i upoznali jedno drugo.

2019. godine himna projekta 72 sata bez kompromisa bila je Slavimo ljubav pjevača Stjepana Lacha. Upravo jedan stih iz te pjesme možda najbolje i opisuje ono što mladi dobivaju volontirajući, odnosno da se srce napuni kada za drugog se isprazni. Darivajući svoje vrijeme za druge, na kraju uvijek shvatiš da si ti dobio više. A to budu novi doživljaji, iskustva, neizmjerna sreća, neopisivi osmijesi, zagrljaji, nova prijateljstva i poznanstva ili početak neke nove lijepe priče...

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Gmail
  • Yahoo Mail
  • Blogger

Otvaranje projekta u Zagrebu, 17.10.2019. Krešo (u sredini) i Martina (skroz desno) 3 dana prije nego što su se upoznali.

Share This