Promjena kroz male korake

Svi volonteri koji su do sada sudjelovali u 72 sata bez kompromisa, sa sobom nose lijepe uspomene, a ovo je priča koju je volonterka Josipa iz Suhopolja podijelila s nama...

Kao volonter,  sudjelovala sam na akcijama 72 sata bez kompromisa u Suhopolju posljednje dvije godine. Svatko tko je prošao kroz ovaj projekt reći će vam isto – teško je izdvojiti jednu akciju ili trenutak koji vam se urezao u sjećanje. Svaka akcija u kojoj pomogneš donosi novu vrijednost, novu uspomenu i puni srce... Prošle godine raspoređena sam na akciju u kojoj je jednoj starijoj sumještanki trebalo očistiti i urediti kuću i okućnicu. Rečeno nam je da baka živi sama, teško je pokretna i dvorište i kuća zahtijevaju 'generalku', koju ona sama zasigurno nije u mogućnosti napraviti. Stigli smo na svoje odredište i zasukali rukave. Posla je zaista bilo, od košnje trave, rušenja i obrezivanja drveća i grmlja, pospremanja dvorišnih prostorija, do pranja podova, kuhinje, kupaonice u kući... No, iznenađujuće, vrijeme je proletjelo. Bilo nas je nekoliko i rasporedili smo se na različite poslove, kako bismo bili učinkovitiji i brži. Sav posao bio je lakši uz druženje, razgovore, zabavu i razmjenu iskustava. Iako zaista teško pokretna, baka nas je polako, ali neumorno cijelog dana obilazila i pratila kako napredujemo. Njezina zahvalnost bila je nemjerljiva, kad smo završili, bila je presretna. A i mi zajedno s njom. Neprocjenjiv je trenutak kad se nakon cijelog dana osvrneš oko sebe i vidiš rezultat svoga rada. Vidiš promjenu.

I znam da ovo nije akcija koja je promijenila svijet. Možda nije promijenila ni Suhopolje. Ali je donijela radost u život jedne starice, uljepšala joj okolinu i ispunila dan ugodnim društvom. Vjerujte, to je dovoljno. Mali koraci rade promjenu, a male stvari čine život. 

Sretna sam ako će moje iskustvo potaknuti nekoga da se ove godine prijavi na 72 sata bez kompromisa. Vrijedi svakog trenutka uloženog vremena.

Share This