Otkrivanje smisla volontiranja kroz mala djela

Projekt 72 sata bez kompromisa ima za cilj promovirati volontiranje među mladima, pružiti ruku onima u potrebi i potaknuti mlade da budu proaktivni. Ono što projekt čini posebnim je beskompromisnost, odnosno mladi ne mogu utjecati na biranje volonterske akcije. Stoga, neki od njih mogu se susresti s potpuno novim zadacima (npr. bojanje zidova, piljenje drva), dok drugi pronalaze veličinu pomaganja u malim, naizgled svakodnevnim sitnicama. Koji je smisao volontiranja i kako ga je Sanja doživjela, donosimo vam u nastavku.

Traganje za akcijama i hrpa poziva. Organizacija i raspodjela volontera. Želja da sve prođe u najboljem redu, da svi uvide smisao volontiranja, da upoznaju nove ljude, a da se pritom i zabave. Ulazim u 72 sata bez kompromisa s puno očekivanja, ali i molitve da Bog sve vodi i blagoslovi.

Dolazi i prva akcija u Domu za starije i nemoćne osobe. Osim vrtnih aktivnosti, pečenja palačinki, poduke na računalu, jedna od aktivnosti je bila druženje s jedva pokretnim osobama. Javila sam se da provozam jednog starijeg gospodina u invalidskim kolicima. Mislila sam nije ništa posebno. Nije ništa veliko. Ali svejedno želim, zato sam tu. 

Gurajući ga ulicom susreli smo druge osobe iz doma, a onda mi je u opuštenom razgovoru rekao kako oni povremeno izađu van jer mogu sami. Zazvonilo mi je to u ušima. Pitala sam ga kad je on zadnji puta bio vani i rekao je da nije mjesecima. Zaposlenici u domu imaju puno posla i ne stignu ih sve izvoditi jer ih ima dosta koji ne mogu sami, razumljivo. Ovaj put mi je zazvonilo u srcu. I ostalo. Akcija u mom slučaju nije zahtijevala nikakav talent ni pretjeranu sposobnost (malo sposobnosti ipak treba, da se ne iskipa osobu iz kolica :D). Nisam bila zabavljač. Nisam sklopila životna prijateljstva. Nisam pokazala svoje ˝talente˝. Ali sam uvidjela smisao volontiranja. Bog mi je otvorio srce te sam prepoznala veličinu tog malog jednostavnog djela. Hvala Mu! 

 

Sanja, Osijek

Share This