DRUGI BESKOMPROMISNI DAN, 17.10.2020.

Drugi beskompromisni dan bio je obilježen lijepim vremenom diljem Hrvatske. Sunce je osvanulo, te su prvi volonteri s jutrom izlazili na teren. Subota je okupila nešto više volontera, te je samim time organizirano i više volonterskih akcija. Čistile su se vanjske površine, farbale su se ograde i zidovi različitih udruga, ustanova i obrazovnih institucija, pomagalo se potrebitim obiteljima. Naši volonteri pjevali su starijim i nemoćnima, donosili kreativne znakove pažnje i u ovim izazovnim problemima pronalazili načine kako doći do onih najpotrebnijih. Zajedništvo, snaga mladosti i solidarnost obojale su Hrvatsku najljepšim zelenim tonovima. Kako nam je bilo, pročitajte i pogledajte u nastavku:

Split je nastavio gdje je jučer stao! Nebo nam se smilovalo i, unatoč drukčijim prognozama, podarilo nam sunčano vrijeme. Danas se radilo mnogo i radosno. U Omišu se uređivala plaža i kupilo smeće, dok su se u Splitu bojali grafiti. Nastavile su se i akcije bojanja, čišćenja i uređivanja stanova, kao i kreativne radionice. Naši prijatelji iz udruge Down 21 imali su priliku otići na jahanje, kao i korisnici udruge Dyxy. Frizeri volonteri sredili su frizure beskućnicima iz udruge MoSt, za koje je, također, druga ekipa volontera pripremala slasne obroke. Bojalo se i uređivalo dvorište doma Maestral, a radna akcija bila je i na Marjanu, u Botaničkom vrtu i na Benama.  U nekoliko većih trgovačkih centara prikupljale su se namirnice za korisnike Caritasa, a uređivalo se i nekoliko socijalnih stanova.

Još jedna vrlo zanimljiva akcija dočekala nas je u Centru za mlade Zagreb, gdje su volonteri sastavljali invalidsku rampu od LEGO kockica. Vrijedno su spajali kockice kako bi omogućili osobama s fizičkim teškoćama da lakše premoste prepreke u Udruzi. Samim time osvjestili su i s kojim sve poteškoćama se nose osobe s invaliditetom u društvu.

Nekolicina akcija se nastavila od prethodnog dana. Neke od novih akcija su bile uređenje i čišćenje okoliša sportskih terena u Gospinom polju te uređenje okoliša i dječjeg igrališta drugog vrtića. Iako volontere vrijeme nije poslužilo cijeli dan, uspjeli su odraditi skoro sve predviđene akcije. Dio kreativnih volontera pozabavio se izradom kreativnih predmeta dok su drugi izrađivali kolače kako bi ih poklonili štičenicima Doma za starije i nemoćne. Također, volonterskoj akciji su se pridružili i skauti odreda Sv. Benedikta koji su pripomogli pri uređenju vrtova i okoliša Caritasa Dubrovačke biskupije.

Započeli smo s akcijom "Bumbarova živica" koja se odvijala u vrtiću u Krku. Naši zeleni volonteri su uz pomoć veselih odgajateljica zasadili živicu koja će smanjiti buku automobila. U vrtiću na Vrhu radna akcija "Mediteranska graja" bojala je ogradu i uređivao vrt sadnjom novih sadnica. Također na Vrhu, ali u osnovnoj školi ekipa "Mediteranska žilavica" uređivala je mediteranski vrt, rezali su granje i čupali travu. U Puntu u jaslicama "I drvo ima srce" uređen je vrt, obojana ograda i ofarbano igralište. Još se jedan vrtić priključio projektu, i to onaj u Malinskoj. "Šareni pokret" ocrtavao je na podu dvorišta poligon na kojem će mališani provoditi vrijeme zabavljajući se. U Njivicama se volontiralo na ranču. Vrijedne djevojke timarile su konje i pomogle u terapiji s konjima. Veselo je bilo i u Krku gdje su se akcije održavale na više lokacija. Dvije su se odvijale u Domu za starije osobe Mali Kartec.

Vlasnik lanca dućana iz Križevaca  gledajući jutros naše volontere kako marljivo prikupljaju namirnice za potrebite grada Križevaca i okolice dao nam je poseban i posve neočekivan poklon: donaciju od 5000 kn u robi po našem izboru iz svojeg supermarketa!! Donaciju smo prihvatili s velikim oduševljenjem te smo napravili popis kućanskih potrepština koje će nas čekati spremne za preuzimanje u ponedjeljak!

Veselo je protekao i današnji dan volontiranja. Volonteri su odradili nešto više akcija negoli jučer. Uz  prikupljanje namirnica u centrima, bojenja ograde i pomaganjem socijalno osjetljivim obiteljima  danas su na popisu kreativna akcija, kuhanje, uređenje dvorišta ispred dvorane i pjevanje ispred staračkog doma.

U našoj galeriji, pogledajte kako je bilo u drugim gradovima

Share This