ČEŠKI VOLONTERI NA ZADARSKOM 72 SATA BEZ KOMPROMISA

Prošle godine, kad smo od organizatora dobili obavijest da  volonteri iz Češke žele doći na razmjenu u Hrvatsku i da bi se neki od gradova trebali odlučiti ugostiti ih, kod nas u Zadru se počela rađati želja da upravo mi budemo domaćini. Nakon što smo malo razmislili i sve odvagali, poslali smo obavijest da se Zadar želi upustiti u tu avanturu. Kao novi tim, kao i nove koordinatorice, preuzele smo vođenje ovog već omiljenog projekta među mladima, i u moru neznanja kako najbolje voditi projekt, problema koji su izbijali, izazova koje je trebalo premostiti, akcija koje je trebalo ugovoriti, još i volonteri iz Češke? Da, zvuči ludo, ali mi smo se ipak ukrcali na taj vlak, jer što je život ako ne jedan veliki rizik?

Ipak, kao što su nas pratile nada, optimizam, snažna volja popraćena molitvom za uspješnost projekta, nismo znali što nas čeka s volonterima koji su trebali doći. Nakon što je adrenalin donošenjem navedene odluke splasnuo, krenula su se rojiti razna pitanja: imamo li mi što ponuditi našim budućim gostima, kakva su njihova očekivanja, hoće li im se svidjeti Zadar, akcije na kojima će sudjelovati i ono najvažnije – hoće li odavde otići zadovoljni? Nakon par peripetija oko smještaja svanuo je i taj četvrtak, 17. listopada 2019. godine kad su se pred nama našla dva dečka, Ondrej i Roman, i tri cure, Eliška, Marie i Kačka. Na prvi pogled i stisak ruke, sramežljivi mi, sramežljivi oni. Umorni od puta, otpratili smo ih do njihovih soba u sjemenište Zmajević, nesvjesni koliko će ovi volonteri pridonijeti projektu. Na pitanje zašto su se odlučili na razmjenu volontera, Ondrej, Marie i Roman su bili istoznačni u odgovoru: Volimo isprobavati nove stvari i pritom pomagati drugima, dok je Eliški zapravo volontiranje bio posao kao novinarki koja je morala napraviti reportažu, i istovremeno spojila ugodno s korisnim.

Na pitanje što za njih znači volontiranje, Roman je odgovorio kako je to pomaganje onima koji to najviše trebaju, Eliška kratko i jasno: Volontiranje za mene znači podijeliti dio onoga što ja imam tamo gdje toga nedostaje, dok je za Marie to punjenje s pozitivnom energijom i darivanje radosti drugima. Sudjelovali su ukupno na dvije akcije, jedna koja se odvila u rehabilitacijskom centru Filip i Jakov, a druga u Zadarskom azilu. Nakon odrađenih akcija na licima – oduševljenje i pozitivni šok jer ovakavih 72 sata još nisu doživjeli. Nisu znali da je u Hrvatskoj ovaj projekt toliko orijentiran na one u potrebi, za razliku od onog češkog gdje je fokus na prirodu i očuvanju okoliša. Roman nam je rekao da je u Hrvatskoj izražen timski rad i pristupačnost, a Marie otkrila kako u Hrvatskoj projekt donosi puno novih prijateljstava, jer se ljudi prijavljuju pojedinačno, za razliku od Češke gdje se kao grupa sa svojim projektom prijavljuju nadležnom Ministarstvu.

Druženja uz češko i zadarsko pivo nakon odrađenih akcija, mi u organizaciji nećemo tako lako zaboraviti. Ne samo da smo se još više povezali s našim češkim prijateljima, već smo se još više povezali mi koji činimo dio organizacije. Da nije bilo Čeha, možda bi nakon odrađenih akcija otišli kući odmoriti se, međutim kao domaćini morali smo uvijek biti na raspolaganju. Umor uopće nismo osjećali, a druženja su nam otkrila koliko naši gosti uživaju u Zadru, našem društvu i što je najvažnije, u samom projektu. Osim toga, priznali su nam da nigdje do sad nisu vidjeli toliku povezanost mladih s Crkvom jer su zajedno s nama prisustvovali Svetoj misi koja je označila početak i kraj samog projekta. Zamolili smo ih također da s nama podijele jedan upečatljiv doživljaj s akcija i da izdvoje najljepši trenutak od svih dana, pa pročitajte u nastavku što su nam rekli, pa s time i zaključujemo ovaj naš sažeti doživljaj u kojem će zauvijek ostati utisnuta naš ponos i dika.

Ondrej: Najviše ću pamtiti dan u azilu, a najljepši trenutak noćna vožnja po gradu.

Eliška:
Pamtit ću puno toga, ali najsnažnije iskustvo mi je bilo kada smo bili u rehabilitacijskom centru, gdje su korisnici izrazili izrazitu sreću zbog našeg dolaska i što smo proveli vrijeme s njima, a najljepši trenutak jest kad sam ostala preplavljena s dobrotom, srdačnošću i ljubavlju koju ste nam vi pružili.

Share This