Beskompromisni volonteri iz Rijeke

Ove godine u beskompromisnu avanturu pridružila se i Rijeka. Pod vodstvom Ureda za mlade Riječke nadbiskupije, Ana Marija i Matej hrabro su preuzeli vođenje projekta 72 sata bez kompromisa. Nas posebno raduje da je projekt došao u ovaj studentski grad i da će mnogi mladi imati priliku s ostalim mladima iz Hrvatske, činiti dobro, volontirati i pomagati svojoj zajednici. Nešto više o našim hrabrim volonterima, pročitajte u nastavku.

 

Zovem se Ana Marija i dolazim iz malog mjesta pored Slavonskog Broda. U Rijeci sam upisala i završila Filozofski fakultet. Po završetku fakulteta ostala sam u Rijeci tražeći posao u struci. Već nekoliko godina članica sam Vijeća za mlade Riječke nadbiskupije koji brine o mladima u Riječkoj nadbiskupiji. Aktivnošću u Vijeću i Uredu za mlade stekla sam puno iskustva, upoznala i povezala se s mnogim divnim ljudima koji rade na zajedničkom dobru svih, ne samo mladih. Osim rada s mladima, volim pomagati drugima. Isto tako, volim putovati i otkrivati nova mjesta. Prednost u putovanjima uvijek dajem hodočašćima i posjećivanju svetišta. Hobi su mi slastice (torte, kolači, pite) koje jaako volim peći i pripremati drugima. Kako pri Uredu za mlade sudjelujemo u raznim projektima i organiziramo različita događanja za mlade, želja nam je bila (sada se ostvarila) priključiti se projektu “72 sata bez kompromisa”. Sve nas jako veseli ovaj projekt i nadamo se da će sve dobro proći s obzirom na to da smo u ovom vremenu pandemije i da nas sve to neće spriječiti u aktivnostima koje smo pripremili. Ovaj projekt je važan za ovaj grad jer je naglasak na zajedništvu i volontiranju, a to se sve svodi na pomaganju i dobrobiti grada i društva. U projektu sudjeluju mladi različitih dobnih skupina, a to je važno zbog međusobnog povezivanja i stjecanja navike volontiranja i pomaganja drugima. Sviđa mi se određenje ovog projekta kao “beskompromisnog” jer nije cilj ići volontirati tamo gdje želim, nego sebe dajem tamo gdje me pošalju (odrede). Ovaj projekt podiže svijest o brizi za druge, ali i okoliš. Ove godine Rijeka je Europska prijestolnica kulture te smatram da je osim programa koje organizatori nude, ovaj projekt za Rijeku vrlo važan jer može potaknuti i druge da se konkretno uključe i sudjeluju jer smo svi nekako zaboravili na kulturu pomaganja, a tražimo i izmišljamo “druge kulture”. Svi smo u zadnje vrijeme okupirani svojim brigama i obavezama te nam je najlakše novčano pomoći, ali ovo je ipak konkretno djelo pomaganja i smatram da osim što učinimo dobro djelo, izgrađujemo i sebe kao osobu.

 

Student medicine iz Rijeke, član sam Bratstva bl. Miroslava Bulešića čiji je duhovnik vlč. Josip Pende. U slobodno vrijeme se bavim veslanjem i penjanjem. Za projekt 72 sata bez kompromisa sam čuo preko prijatelja iz vrtića koji je na studiju u Zagrebu sudjelovao u istom prije 3 godine. U projekt sam se uključio ove godine na poziv velečasnog Josipa Pende koji je povjerenik za mlade Riječke nadbiskupije. Smatram da je ovaj projekt važan za Rijeku i Hrvatsku za to što osvješćuje širu javnost, a poglavito mlade s ciljem upoznavanja potreba najugroženijih. Od projekta očekujem uspjeh i nastavak tradicije volontiranja u Rijeci.

 

 

Pozivamo sve mlade iz Rijeka da se ove godine uključe u projekt 72 sata bez kompromisa i budu promjena u svojoj sredini. Projekt se održava od 15. - 18. listopada u 15 gradova diljem Hrvatske.

Share This