Beskompromisna Anja iz Suhopolja

Zovem se Anja i ove godine bit ću voditelj 72 sata bez kompromisa u Suhopolju. Po struci sam magistra kulturologije i radim u Kulturnoj udruzi KrEdA u Suhopolju. Slobodno vrijeme volim provesti uz kavu, dobre knjige ili društvene igre.

Kada i kako si se uključila u projekt? 

U projekt 72 sata prvi put sam se uključila 2018. godine, kad je prvi put organiziran u Suhopolju. Prve godine prikupljala sam volontere, druge godine bila sam zadužena za promidžbu projekta i svu ostalu pomoć voditeljici, a ove godine sama ću se okušati na mjestu voditelja projekta. 

Što si naučila ili dobila kroz projekt?

Sudjelovanje na projektu naučilo me u prvom redu timskom radu, odnosno važnosti zajedništva. Uvijek sam više naginjala radu u timu nego samostalnom, ali ovdje to posebno dođe do izražaja i spoznaš koliko je važno moći se osloniti na ostatak tima. Svatko ima svoje zadatke, svi svima 'uskaču' i pomažu i sve ide... Također, naučila sam, zapravo bolje je reći ponovno sam si posvijestila kako malim koracima možemo napraviti velike i pozitivne promjene. Za projekt me drži sva ona pozitiva nakon odrađenih volonterskih akcija i osjećaj da smo napravili nešto dobro. Sva zahvalnost koja dolazi od ljudi kojima smo pomogli, kao i osmijeh i zadovoljstvo na licima volontera, sve to daje veliku motivaciju i puni srce. Koliko god ponekad bilo teško sve to organizirati, koordinirati i provesti, samo sjećanje na svrhovitost toga što radimo uvijek te pogura i motivira za dalje.

S kojim izazovima si se susretala na projektu?

Nije bilo nekih posebnih izazova, osim možda prve godine u Suhopolju, kad je postojao recimo mali 'strah' kako će to sve proći, hoćemo li mi moći to sve koordinirati, hoće li nam se volonteri odazvati... Bilo nas je petoro entuzijasta, dali smo se u organizaciju nečega što još nije postojalo u našoj sredini, a s obzirom da živimo u malom mjestu, postojala je vjerojatnost da ćemo volontirati sami jer još nismo znali kako će okolina prihvatiti projekt. Na svu sreću, i prve i druge godine uspješno smo okupili volontere i odradili akcije, a imali smo i lijepu podršku naše lokalne zajednice.

Projekt u Suhopolju - kako to izgleda?

Ovaj projekt smatram važnim jer razbija predrasude o mladima kao neaktivnima, nezainteresiranima i zatvorenima, posebice u ovako maloj sredini kao što je Suhopolje. Također, razbijamo predrasudu da se ovakvi projekti mogu provoditi samo u velikim gradovima... Apsolutno netočno. Općina Suhopolje već treću godinu potpuno  se ravnopravno uključuje u organizaciju, okuplja volontere i provodi volonterske akcije. Bili bismo sretni kada bi naš primjer sljedećih godina potaknuo još malih općina da se uključe.  Prethodnih godina napravili smo puno, puno toga. Prikupljali smo prehrambene i higijenske namirnice za socijalnu samoposlugu, obojili smo ograde oko škole i crkve, uredili smo nogometni stadion, posadili cvijeće na javnim površinama, srušili staro drveće, pomogli našim starim i nemoćnim sumještanima... Usudila bih se reći da su to najpozitivnija 72 sata u godini.

Što želiš od projekta 2020. godine? 

Trenutno se nadam samo da će nam okolnosti dozvoliti da projekt uopće organiziramo. Sve ostalo nekako ćemo uspjeti. Vjerujem da će prošlogodišnji volonteri podijeliti svoja lijepa iskustva i da ćemo ove godine imati još veći odaziv i ponovno naše Suhopolje na 72 sata napraviti još ljepšim mjestom. 🙂

Najljepše od svega je zajedništvo koje se osjeća i tijekom pripreme projekta, a posebno tijekom provedbe akcija. Bilo je zasigurno i teških trenutaka, no na kraju vidiš rezultate i sve to zaboraviš.

Share This